Middelen tegen oorontsteking bij honden
Een ontstoken oor komt vrij veel voor bij honden. Vrijwel iedere hond krijg ergens gedurende het leven tenminste één keer te maken met een oorontsteking. Dit is erg vervelend voor de hond, maar gelukkig ook goed behandelbaar. Bij vroege opsporing is een grondige reinig van het oor soms al voldoende.
In combinatie met een goede oorreiniging wordt vaak ook een zalf voorgeschreven die de ontsteking stopt.
Bekijk hieronder de beste middelen tegen een oorontsteking bij honden.
Lees ook: Symptomen oorontsteking – Oorzaak oorontsteking
1. Reinig de oren met een oorreiniger
Een oorontsteking ontstaat vrijwel altijd door een ziektemaker (een bacterie, schimmel of parasiet) die zich nestelt in het oor. Deze ziektemaker gaat zich vervolgens explosief vermenigvuldigen, wat een ontstekingsreactie veroorzaakt.
In veel gevallen kunnen goede resultaten behaald worden door het hondenoor grondig te reinigen. Dit verwijdert in veel gevallen de ziektemaker en verwijdert bovendien afval en pus dat de ontsteking in stand houdt. Regelmatige reiniging kan het ontstaan van nieuwe oorontstekingen in de toekomst bovendien voorkomen.
Een goede oorreiniger is de Oxyfresh Pet Oorreiniger. In tegenstelling tot sommige andere middelen, maakt Oxyfresh oorreiniger geen gebruik van agressieve bestanddelen die soms juist meer irritatie veroorzaken. In plaats hiervan maakt Oxyfresh oorreiniger gebruik van het gepatenteerde Oxygene-complex, een complex dat werkt op basis van actief zuurstof.
Actief zuurstof pakt de ontsteking bij de bron aan. Het middel brengt het oor bovendien tot rust en helpt bij de verwijdering van afvalstoffen. De reiniging moet op latere momenten herhaald worden om de ontsteking effectief aan te pakken. Let erop dat er soms wel extra medicinale behandeling nodig is voor volledige genezing van de oorontsteking.
2. Zalf tegen bacteriën, schimmels of parasieten
Breng je een hond met een oorontsteking naar de dierenarts, dan wordt er in veel gevallen een zalf voorgeschreven die de ziektemaker bestrijdt. Deze zalf wordt aangebracht in het oor en is anti-bacterieel, -schimmel of -parasitair. De zalf wordt enkel op recept verstrekt en kan dus niet in een normale dierenwinkel gekocht worden.
Naast het gebruik van de zalf is het goed om het oor voor het aanbrengen al te reinigen met een goede oorreiniger. Lees meer over het schoonmaken van een hondenoor op deze pagina.
3. De oorzaak vinden
Een oorontsteking bij een hond wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een infectie. Hoe de ziektemaker op de eerste plaats in het oor terecht is gekomen kan echter flink verschillen. Regelmatig is de oorzaak eenvoudig aan te pakken. Zo is de kans op oorontstekingen groot wanneer de hond al huidproblemen heeft. Bacteriën op de huid verplaatsen zich naar het oor en gaan zich hier vermenigvuldigen, met een infectie tot gevolg.
Een ontsteking kan ook ontstaan als gevolg van een allergische reactie, schimmelgroei op plaatsen waar de hond veel is en verkeerde voeding. Bekijk uitvoerig naar deze factoren en maak waar nodig aanpassingen om de kans op oorontstekingen in de toekomst te verkleinen.
4. Orale antibiotica
In sommige gevallen wordt antibiotica in tabletvorm voorgeschreven. Dit heeft over het algemeen niet de voorkeur, maar kan nodig zijn bij hevige oorontstekingen. Met name wanneer de oorontsteking vergevorderd is en zich diep in het oor bevindt, kan antibiotica in tabletvorm uitkomst bieden.
Ook hier geldt echter dat de antibioticabehandeling gepaard moet gaan met regelmatige reiniging van het oor.
5. Nekdruppels bij oormijt
Soms wordt een oorontsteking veroorzaakt door de aanwezigheid van oormijt in de hondenoren. Een oormijt is een kleine parasiet die zich voedt met oorsmeer en voor irritatie zorgt. Onbehandeld veroorzaakt oormijt een oorontsteking.
Oormijt kan bestreden worden met een anti-mijtzalf, maar ook met nekdruppels. Met nekdruppels worden niet alleen oormijten in het oor gedood, maar ook mijten of vlooien in de vacht van de hond.
Het beste middel tegen oorontsteking bij honden is de oorreiniger van Oxyfresh.